Milieu

Bij ALNO garanderen alle leveranciers dat de gebruikte stoffen geen enkel gevaar vormen voor de gezondheid. Alle materialen voldoen aan de Duitse en internationaal geldende kwaliteitsnormen op het gebied van gezond wonen.

Deze standaards garanderen dat uw ALNO-keuken geen gevaarlijke stoffen afgeeft. Dit geldt van het werkoppervlak tot en met het beslag. Lagen en lak worden aangebracht met ongevaarlijke substanties en dit geldt tevens voor de galvanische processen.
Daarbovenop komt het milieu- en energiezorgsysteem van ALNO waarbij de fabriek permanent op milieuvriendelijke processen en methodes wordt gecontroleerd. Dit systeem controleert de omgang met bepaalde factoren zoals bijvoorbeeld mogelijkheden om energie te besparen, water op een zuinige manier te gebruiken en afval te vermijden. Het doel is een productie te waarborgen, waarbij het optimale gebruik van grondstoffen centraal staat. Alle personen die verantwoordelijk zijn voor de productie en fabricage worden regelmatig geschoold en gewezen op een bewust energieverbruik en zo laag mogelijke emissies (bijv. het vermijden van geluidsoverlast), evenals het gebruik van gevaarlijke stoffen.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van het milieubewustzijn van ALNO:

Voor zover mogelijk gebruikt de fabriek bijvoorbeeld houtresten die bij de productie zijn overgebleven, voor de eigen verwarming. Op die manier worden grote hoeveelheden afval vermeden en de grondstof hout optimaal gebruikt.

  • Tijdens de productie wordt er voor zowel de medewerkers als het milieu zuivere lucht gegarandeerd, wat voor een houtverwerkende onderneming een grote uitdaging vormt. Om de lucht zuiver te houden zuigen krachtige installaties constant het slijpstof en zaagmeel weg.
  • Qua verpakking wordt er zoveel mogelijk afgezien van piepschuim en met makkelijk te recyclen karton gewerkt, dat een kleine ecologische voetafdruk achterlaat omdat het nu eenmaal kan worden gerecycled.
  • Het milieuvriendelijke handelen van de onderneming is ook merkbaar in de logistiek: door optimaal gebruik te maken van de transport- en laadmogelijkheden kiezen wij altijd voor de kortste weg en proberen wij lege vrachtwagens op de weg te vermijden.
  • Daar waar mogelijk wordt het hout voor onze houtwerkstoffen uit duurzaam bosbeheer verwerkt. Het voldoen aan de PEFC criteria wordt door onafhankelijke certificeringsinstanties ieder jaar opnieuw gecontroleerd.
  • En wat gebeurt er nu met de oude keuken als de nieuwe ALNO-keuken er is?
  • Oude elektrische apparaten worden door recyclingbedrijven vakkundig verwerkt, de spoelbak gaat bij het oud ijzer en alle houten elementen worden in onze warmtekrachtcentrale zonder reststoffen verbrand. Wat elektrische apparaten betreft is het van belang met name te letten op een zuinig energieverbruik en de ecologische voetafdruk van de diverse fabrikanten. Dit bespaart geld en is milieuvriendelijk.
  • In de praktijk kunt u door eenvoudige maatregelen zelf bijdragen aan een beter milieu. Immers, bij regelmatig onderhoud is de reiniging met zuiver water en neutrale schoonmaakmiddelen meer dan voldoende. Agressieve chemische reinigingsmiddelen zijn door de onderhoudsvriendelijke eigenschappen helemaal niet nodig.

Uit deze en andere gegevens blijkt dat bij ALNO het milieubewustzijn wel degelijk aanwezig is. Ons fundamentele motto „wat goed is voor het milieu is ook goed voor de mens“ wordt elke dag in de praktijk gebracht.

Wil je je inschrijven voor onze nieuwsbrief?