Een tv optimaal aansluiten doe je zo

De technologie staat niet stil en de tijd dat je in je woonkamer aan één kabel genoeg had, ligt al een tijd achter de rug. Om door het bos de bomen te blijven zien, leggen we uit hoe je je tv het best aansluit.


Analoge televisie

Een coax-kabel is noodzakelijk om een signaal te kunnen ontvangen. Kies voor een coax-kabel - zowel binnen als buiten - die geschikt is om televisie van je provider te ontvangen (Telenet, Belgacom).

Digitale televisie

Bij digitale televisie worden de televisiesignalen niet langer langs analoge weg de huiskamer ingestuurd, maar digitaal. Digitale televisiesignalen zijn kwalitatief beter dan analoge signalen. Als kijker betekent dit onder meer een betere beeldkwaliteit, digitaal geluid en meer zenders.

Digitale televisie kan verlopen via de kabel (DVB-C), via satelliet (DVB-S), draadloos (DVB-T) of via het internet.

Net zoals bij analoge televisie is er voor digitale televisie via de kabel nog steeds een coax-kabel nodig, en een ethernetkabel om van de interactiviteit zoals programma’s op aanvraag te genieten.

Ook zal je een decoder in de vorm van een settopbox moeten kopen of huren, of een smartcard dienen te plaatsen in het CI+ slot van je televisietoestel. Bij deze laatste moet je er wel op letten dat jouw tv compatibel is met deze smart card van de aanbieder.

Randapparatuur

Heb je een dvd-speler of Blu-ray-speler? Dan zal je die met een geschikte HDMI-kabel moeten aansluiten op je tv. Meet de afstand en koop een HDMI-kabel met de juiste lengte. Langere kabels zijn duurder.

Heb je een soundbar of versterker/receiver met luidsprekers dan kan je die verbinden aan de tv met een digitale optische audiokabel. Aansluiten via HDMI kan natuurlijk ook, mits de tv en receiver beschikken over de functie Audio Return Channel (ARC).

Liefhebber van 3D? Om 3D-signalen te kunnen doorsturen moet je tv, receiver of Blu-ray-speler compatibel zijn met de HDMI 1.4a standaard.


Flatscreensteun

Beslis je om de televisie op te hangen aan de muur dan heb je een flatscreensteun of muurbeugel nodig.

Wil je je inschrijven voor onze nieuwsbrief?