Wat is Ultra HD (4k) en waarin verschilt het van Full HD?

Dit jaar zal definitief bestempeld kunnen worden als het jaar waarin de opvolger van Full HD-beeld, Ultra High Definition of 4k, definitief doorgang kende naar de consument. Maar wat is Ultra HD eigenlijk, en waarin verschilt het van Full HD?

De voorbije zes jaar werd Full HD de standaard op het vlak van beeldresoluties bij televisies, monitoren en sinds kort ook smartphones. Nu de 1920 x 1080-resolutie zo goed ingeburgerd is, keken de fabrikanten de voorbije twee jaar uit naar diens opvolger: Ultra HD. In een korte vergelijking zetten we even Full HD en Ultra HD naast elkaar.

Wat is Ultra HD?

Voor we echter kunnen vergelijken, moeten we weten wat Ultra HD eigenlijk is. Ultra HD klinkt als een stapje hoger dan Full HD en dat mag je ook zo interpreteren. Het grootste verschil zit hem in de resolutie van de beelden. Waar Full HD nog een maximale resolutie van 1920 op 1080 pixels haalde, biedt Ultra HD maar liefst 3840 op 2160 beeldpunten. Dat komt neer op een resolutie die vier keer zo hoog is als Full HD. De bijnaam van Ultra HD is dan ook ‘4K’.

Wat zijn de voordelen van Ultra HD?

Uiteraard brengt een hogere resolutie enkele voordelen met zich mee. Meer pixels betekent meer scherpte, en dus mag je van Ultra HD een bijzonder scherp en gedetailleerd beeld verwachten, zelfs in vergelijking met Full HD.

Ook voor 3D-beelden zorgt Ultra HD voor een verschil met Full HD. Waar je bij Full HD immers nog een bril nodig had om in 3D naar je televisie te kijken, stelt Ultra HD je in staat om 3D-beelden met het blote oog waar te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat 3D na jaren gemengde commentaren toch nog de grote doorbraak in de huiskamer vindt. Die driedimensionale content zie je echter niet in Ultra HD-kwaliteit, maar in Full HD-resolutie. Dat komt omdat de helft van de pixels ‘verloren gaat’ in het creëren van het 3D-effect.

Hoe kan ik Ultra HD bekijken?

Zonder dat je het beseft, zal je waarschijnlijk wel al eens Ultra HD-beeld gezien hebben. De techniek vindt namelijk zijn oorsprong in de bioscoop. Bij de overgang van klassieke filmrollen naar digitale cinema, besloot Star Wars-regisseur George Lucas de film Star Wars Episode II: Attack of the Clones volledig in 1080p-HD op te nemen. Deze resolutie bleek later een heel goede stap voor de Blu-ray film, maar op het grote scherm in een bioscoop leek het beeld ‘zachter’ en waren de afzonderlijke pixels zichtbaar als je in een van de voorste rijen zat. Dat komt omdat de Full HD-resolutie niet hoog genoeg was om op een groot scherm te bekijken. Om dit probleem op te lossen, werd op de techniek voortgebouwd en koos men voor de zogeheten ‘2K-resolutie’ (2048 x 1080 pixels), die in 2005 opgevolgd werd door ‘4K’ (3840 x 2160 pixels).

De eerste ‘4K’-film werd in 2007 vertoond. Op dat moment waren er nog niet veel bioscopen die 4K-resoluties aankonden, maar stilaan vinden projectoren die de resolutie ondersteunen steeds meer de weg naar onze bioscopen. Zo installeerde de Kinepolis Group in 2011 als eerste groep in Europa 4K-projectoren in haar zalen. Een definitieve Ultra HD-standaard (die bepaalt in welk formaat en in welke resolutie het beeld geprojecteerd wordt) is er echter nog niet.

Kritiek op Ultra HD

Hoe goed Ultra HD zich ook leent voor grote schermen zoals in bioscopen, zo aarzelend zijn de critici over Ultra HD als resolutie in de woonkamer. Hoewel onder meer Samsung, Sony en LG dit jaar al de eerste Ultra HD-televisies op de markt brengen, is het gros van de kenners nog niet helemaal overtuigd van het nut van Ultra HD op onze televisies. Het verschil met Full HD zou bij kleine schermen (in vergelijking met het bioscoopscherm) namelijk enkel merkbaar zijn als je heel dicht bij je televisie zit. Zit je op een grotere afstand, kan je het verschil met Full HD nauwelijks waarnemen.

Tenminste, dan moet je al over Ultra HD-beeldmateriaal beschikken. Omdat er momenteel amper films of andere beelden beschikbaar zijn in Ultra HD-resolutie, zal je op dit moment nog niet veel nut ondervinden aan je televisie met hoge resolutie. Het wordt echter verwacht dat beetje bij beetje steeds meer omroepen en filmmakers de komende jaren zullen overschakelen naar Ultra HD, maar de recente geschiedenis leert ons dat dit een werk van vele jaren kan worden. Je moet maar eens nagaan hoeveel zenders er vandaag de dag via de set top-box van je digitale televisie in Full HD worden uitgezonden. Bitter weinig, als je weet dat de beeldtechniek al een tiental jaar bestaat.

Ultra HD op je televisie krijgen is ook niet zo simpel als het lijkt. Uiteraard moet je over geschikt opnameapparatuur beschikken, maar het beeld moet ook nog bij je thuis geraken. Om beeld met zo’n hoge resolutie op je scherm te krijgen, heb je een hele grote bandbreedte nodig. De televisiezenders zijn hier momenteel nog niet op voorzien.

Dat er op televisie nog niet veel Ultra HD-materiaal aanwezig zal zijn, wil echter niet zeggen dat je nooit een ultrahoge resolutie zal kunnen bewonderen. Ondertussen worden steeds meer camcorders voorgesteld die in Ultra HD-resolutie beelden kunnen opnemen, die je dan op je ‘4K’-televisie kan bekijken.

Moet ik nu een Ultra HD-televisie in huis halen?

Bepaalde critici zijn positief over de toekomst van Ultra HD in de woonkamer, anderen staan er dan weer sceptisch tegenover. Eén ding staat echter vast: koop je een Ultra HD-televisie, dan bereid je jezelf voor op de toekomst en zal je bovendien als een van de eersten kunnen genieten van Ultra HD-films, -documentaires of -zenders wanneer die naar de consumentenmarkt komen. En dat doen ze zeker.

Bovendien spelen de fabrikanten in op het feit dat er momenteel nog niet veel Ultra HD-materiaal voorhanden is door de gebruiker de mogelijkheid te geven om Full HD-beeld te upscalen naar Ultra HD, net zoals je op recente toestellen DVD-kwaliteit naar Full HD kan omzetten.

Hou er wel rekening mee dat Ultra HD-televisies momenteel nogal aan de grote kant zijn. Een van de kleinste modellen is een 55-inch model van LG, maar de meeste toestellen halen gemakkelijk de grens van 80-inch (203 cm). Samsung stelde zelfs een 110-inch (280 cm) televisie voor. Bovendien zijn deze toestellen bijzonder duur, met prijzen die gemakkelijk enkele tienduizenden euro’s kunnen kosten.

Conclusie

Ultra HD is de eerste grote beeldverbetering sinds Full HD en zal de komende jaren steeds meer in onze maatschappij voorkomen. Nu een Ultra HD-televisie in huis halen staat gelijk met je qua beeldkwaliteit indekken voor de komende jaren, maar de vraag is echter of je nu al zoveel geld wil neerleggen voor een techniek die nog in kinderschoenen staat.

Voulez-vous vous abonner à notre newsletter?