Draadloos streamen naar mijn tv: hoe doe ik het?

In de home cinema set-up van vandaag wordt er steeds meer draadloos gestreamd. Maar hoe breng je je filmpjes nu gemakkelijk op je tv-scherm?


Je hebt het waarschijnlijk wel al meegemaakt: je wil een leuk filmpje van op YouTube op het grote scherm van je televisie tonen, maar je weet niet goed hoe je daaraan begint? Geklungel met kabels is eigenlijk niet meer van deze tijd en dus werken we liever draadloos.

Dat loopt echter niet altijd van een leien dakje. Zo is het via DLNA niet eenvoudig om een opgeslagen videobestand via een server op je televisie te krijgen. En zelfs al zet je je bestanden op een USB-stick, dan nog is er geen garantie dat het bestand daadwerkelijk ondersteund wordt door je televisie.

AirPlay

Gelukkig zijn er ook andere manieren dan DLNA om je bestanden op je televisie te tonen. Zoals AirPlay, bijvoorbeeld. Daarvoor heb je Apple TV nodig, een kleine box die je op je televisie aansluit en die je in staat stelt om je iPad- of iPhone-scherm heel snel op je televisie weer te geven. En dat met één simpele klik.

Jammer genoeg is AirPlay enkel beschikbaar voor Apple-toestellen, dus als je smartphone of tablet van een ander merk is, dan kan je geen gebruikmaken van de techniek. Bovendien zal je altijd een Apple TV nodig hebben, want geen enkele televisie ondersteunt AirPlay. Wil je AirPlay gebruiken, zal je ook een (draadloos) netwerk nodig hebben.

Wireless Display

Een tweede optie is Wireless Display (WiDi) van Intel. Daarmee ‘spiegel’ je je computerscherm op een televisie. Dit kan ook snel en gemakkelijk, en als extra voordeel heb je geen bestaand netwerk nodig. WiDi komt immers tot stand via een ad-hoc netwerk tussen je computer en je televisie.

Uiteraard moet je computer hiervoor wel WiDi ondersteunen. Vooral LG en Toshiba hadden enkele toestellen die deze techniek meekregen, maar heel wijdverspreid is het toch nog niet. Gelukkig is de 3.5-versie van WiDi compatibel met Miracast.

Miracast

Zowel AirPlay als WiDi kent dus enkele tekortkomingen, maar met Miracast lijken deze problemen van de baan. Miracast moet het immers mogelijk maken om draadloos video en audio tussen verschillende apparaten van verschillende merken naar elkaar te streamen zonder dat er een bestaand netwerk nodig is.

Miracast werd in het leven geroepen door de Wi-Fi Alliance en is een open standaard, wat inhoudt dat het door alle fabrikanten opgenomen kan worden. De technologie maakt gebruik van dezelfde ‘spiegeltechniek’ die je ook bij AirPlay en WiDi vindt en dus kan je je volledige scherm spiegelen. Dat gebeurt in een maximale resolutie van 1080p (Full HD) en met 5.1-surroundgeluid. Ook Blu-ray films, live-televisie of andere content met een kopieerbeveiliging kan afgespeeld worden via Miracast.

Zoals eerder aangegeven heeft Miracast geen netwerk nodig. De twee Miracast-apparaten (bijvoorbeeld je smartphone en je tv) communiceren dan rechtstreeks met elkaar via Wi-Fi Direct.

Miracast lijkt een mooie toekomst te hebben, want verschillende fabrikanten hebben de techniek al opgepikt en geïmplementeerd in hun apparaten. Zo gebruiken Sony, LG, Philips en Samsung Miracast al. Ook Panasonic heeft enkele Blu-ray spelers en streamers met Miracast klaar. Via de Blu-ray speler kan je dus ook je televisie meteen als Miracast-ontvanger gebruiken.

Als we de bronzijde bekijken, zijn hier ook al opties. Elke computer die WiDi 3.5 of hoger ondersteunt, zal je met een Miracast-scherm kunnen koppelen. Qua smartphones zijn de nieuwste toestellen van Samsung (Galaxy S3 en S4) en LG (Optimus G en Nexus 4 en 5) al Miracast-ondersteunend.

NFC

En dan is er nog Near Field Communication of NFC. Toestellen die NFC ondersteunen communiceren met elkaar door ze even bij elkaar te houden. De techniek dient niet om informatie door te sturen, maar wel om een verbinding te maken. Die verbinding kan via Bluetooth of Miracast gebeuren. Heb je apparaten die zowel NFC als Miracast ondersteunen, hoef je dus gewoon de twee even tegen elkaar te tikken en het streamen begint automatisch. Combineer je dus de snelle en gebruiksvriendelijke verbinding van NFC met de open standaard van Miracast, krijg je een bijzonder gemakkelijke manier om al je videobestanden op je televisie te krijgen.

Sommige fabrikanten weten de stap tussen mobiel toestel en televisiescherm te verkleinen door creatief om te springen met NFC: zo bouwde Sony een NFC-reader in zijn afstandsbedieningen, waardoor je niet telkens naar je televisie hoeft te gaan om je scherm te delen.

Samengevat

Via Miracast moet schermen delen en video streamen een pak gemakkelijker worden. Wordt de techniek gecombineerd met NFC, zal het vooral voor mobiele apparaten kinderspel worden om snel je scherm te delen met je tv. Veel zal uiteraard afhangen van de ondersteuning voor Miracast, maar het lijkt op dat vlak de goede weg uit te gaan.

Voulez-vous vous abonner à notre newsletter?